Reklama

Sycący omlet na zdrowe śniadanie - tym razem inspirowany hiszpańską tortillą.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Cukinie: myjemy i kroimy w ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cukinię i smażymy ok. 5 min, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ją do jajek. Mieszamy. Patelnię przecieramy ręcznikiem kuchennym.

  • krok 2

    Jajka: ubijamy z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.

  • krok 3

    Omlet: rozgrzewamy pozostały olej na patelni. Wlewamy masę jajeczną z cukinią. Smażymy na małym ogniu przez 10 min. Gdy omlet będzie prawie ścięty, przesuwamy go na duży talerz i odwracamy, zsuwając z powrotem na patelnię. Smażymy, aż tortilla będzie rumiana i całkowicie ścięta.

  • krok 4

    Pomidorki koktajlowe: wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2–3 min, aby trochę je zmiękczyć i przysmażyć skórkę.

  • krok 5

    Podanie: tortillę przecinamy wszerz. Jedną połowę smarujemy 2 łyżkami pesto, przykrywamy drugą połową i wierzch smarujemy resztą pesto. Dekorujemy świeżą rukolą i podsmażonymi pomidorkami.

Porady:

Zobacz też: Spaghetti z pesto i cukinią

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama