
Tortilla z cukinią, pesto i rukolą
- olej: 40 ml
- pomidorki koktajlowe: 10 szt.
- jajka: 6 szt.
- rukola: 20 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- cukinia: 2 szt.
- czosnek: 1 szt.
- zielone pesto: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cukinie: myjemy i kroimy w ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cukinię i smażymy ok. 5 min, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ją do jajek. Mieszamy. Patelnię przecieramy ręcznikiem kuchennym.
krok 2
Jajka: ubijamy z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.
krok 3
Omlet: rozgrzewamy pozostały olej na patelni. Wlewamy masę jajeczną z cukinią. Smażymy na małym ogniu przez 10 min. Gdy omlet będzie prawie ścięty, przesuwamy go na duży talerz i odwracamy, zsuwając z powrotem na patelnię. Smażymy, aż tortilla będzie rumiana i całkowicie ścięta.
krok 4
Pomidorki koktajlowe: wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2–3 min, aby trochę je zmiękczyć i przysmażyć skórkę.
krok 5
Podanie: tortillę przecinamy wszerz. Jedną połowę smarujemy 2 łyżkami pesto, przykrywamy drugą połową i wierzch smarujemy resztą pesto. Dekorujemy świeżą rukolą i podsmażonymi pomidorkami.

