
Tortilla z łososiem
- tortilla: 4 szt.
- łosoś wędzony: 400 g
- serek śmietankowy: 400 g
- sałata masłowa: 30 g
- ogórek: 1 szt.
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Łosoś: wyjmujemy go z opakowania i rozdzielamy na pojedyncze płaty. Wybierzmy rybę wędzoną na zimno, która zazwyczaj lepiej sprawdza się w przekąskach takich jak wrap z łososiem lub roladki. Jest podzielona na poręczne plastry, podczas gdy rybę wędzoną na gorąco trzeba rozdzielić widelcem. Możemy skropić ją sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem.
krok 2
Ogórek zielony: myjemy i kroimy w półplasterki. Nie trzeba go obierać, zwłaszcza że jego skórka zawiera moc antyoksydantów i pozytywnie wpływa na walory estetyczne przekąski. Oprócz ogórka możemy przygotować także inne ulubione, świeże warzywa, na przykład rzodkiewkę lub słupki marchewki. Dzięki nim tortilla z wędzonym łososiem będzie przyjemniej chrupać.
krok 3
Sałata masłowa: opłukujemy ją w zimnej wodzie i starannie osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Możemy też wykorzystać inne zielone warzywo liściaste, na przykład rukolę, szpinak, cykorię lub roszponkę.
krok 4
Tortille: układamy na płaskiej powierzchni – na czystym blacie kuchennym lub dużej desce do krojenia. Gotowe placki pszenne bez trudu kupimy w prawie każdym sklepie spożywczym, ale jeśli mamy więcej czasu, możemy wykonać je samodzielnie, korzystając z prostego przepisu na domową tortillę. Smarujemy je na całej powierzchni kanapkowym serkiem śmietankowym.
krok 5
Zwijanie wrapów: układamy na tortilli przygotowane składniki – najpierw sałatę (można ją porwać na mniejsze kawałki, żeby dopasować do kształtu placka), potem łososia i plastry ogórka. Zostawiamy niewielki margines, żeby elementy przekąski nie wypadły z placka podczas zawijania. Oprószamy solą i pieprzem. Tworzymy z niego rulon. Tortilla z łososiem i serkiem jest gotowa. Możemy podać ją od razu lub zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.
krok 6
Podanie: przekrajamy wrapy na pół. Najlepiej skośnie, żeby lepiej się prezentowały. Tortille na zimno z łososiem to dobry pomysł na przekąskę na imprezę, ale świetnie sprawdzą się też na drugie śniadanie lub posiłek do pracy. Bez problemu zapakujemy je w lunchboxy na wynos. Można je nawet przygotować dzień wcześniej. Jeśli obawiamy się, że tortille z łososiem będą się rozpadać podczas przenoszenia na talerz, możemy w każdy kawałek wetknąć wykałaczkę. Dzięki temu wszystkie składniki pozostaną na miejscu.

