
Tortilla z mięsem mielonym
- mięso mielone wołowe: 500 g
- jajka: 1 szt.
- bułka tarta: 50 g
- papryka ostra: 2 g
- słodka papryka: 2 g
- kumin (kmin rzymski): 10 g
- oregano: 5 g
- czosnek granulowany: 2 g
- cebula granulowana: 2 g
- sól: 15 g
- pieprz czarny: 15 g
- olej: 16 ml
- czosnek: 2 ząbek
- papryka: 1 szt.
- czerwona cebula: 2 szt.
- pomidory w puszce: 240 g
- papryka chili: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- awokado: 1 szt.
- limonka: 4 szt.
- sałata rzymska: 500 g
- tortilla: 8 szt.
- kwaśna śmietana: 80 g
- kolendra: 10 liści
- pomidorki koktajlowe: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Sos do tacos: cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej i podduszamy. Dalej dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, sól (2 g) i pieprz (2 g), a także rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Całość gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.

iStock krok 2
Klopsiki: mięso mielimy w maszynce, wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, przyprawą ziołową, 2 łyżkami sosu do tacos oraz solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy 24 klopsiki. Smażymy je ze wszystkich stron ok. 8 min.

iStock krok 3
Salsa pomidorowa: patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy, wrzucamy pomidorki i podsmażamy, aż na skórce pojawią się ciemne paski. Kiedy ostygną, mieszamy z czosnkiem granulowanym, cebulą granulowaną, resztą oliwy, sokiem z limonki (pół jednej limonki), kolendrą, solą i pieprzem.

iStock krok 4
Awokado: myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a potem miąższ, skrapiamy natychmiast sokiem z połowy jednej limonki, oprószamy solą i pieprzem, dokładnie rozgniatamy widelcem.

iStock krok 5
Pozostałe składniki: liście sałaty rzymskiej i kolendrę myjemy i delikatnie osuszamy. Sałatę kroimy w paski, a kolendrę siekamy. Ścieramy ser żółty (cheddar) na dużych oczkach.

iStock krok 6
Tortille z mięsem mielonym: placki podpiekamy na suchej patelni. Smarujemy pastą z awokado, nakładamy klopsiki, salsę pomidorową, paski sałaty, polewamy sosem do tacos, nakładamy kleks śmietany lub jogurtu, posypujemy serem i kolendrą. Zawijamy, podajemy z cząstkami limonki do pogryzania.

iStock

