Porady:
- Częstym problemem przy przygotowaniu tortilli z szynką i z serem jest rozklejanie się zawiniętych roladek, co psuje cały efekt wizualny przekąski. Istnieje na to jednak bardzo prosty sposób – placek tortilli należy obficie posmarować serkiem (np. śmietankowym), nie pomijając przy tym jego części skrajnych. Następnie dodajemy wszystkie składniki, zawijamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut – dzięki temu nasza roladka z tortilli na zimno będzie miała szansę dobrze się skleić.
- Ważnym składnikiem każdej roladki z tortilli jest „smarowidło”, dzięki któremu nasza roladka może się dobrze skleić. W naszym przepisie na tortillę z szynką i z serem rekomendujemy wykorzystać serek śmietankowy, który z powodzeniem możemy zastąpić np. smalczykiem wegańskim, humusem, serkiem topionym czy też twarożkiem.
- Tortilla z szynką to świetny pomysł na przystawkę na przyjęcie. Z powodzeniem możemy serwować ją gościom na półmisku w towarzystwie sosu np. czosnkowego, bazyliowego bądź guacamole czy nawet hummusu.
- Taki rodzaj przystawki sprawdzi się na imprezy i domówki, ale można przygotować tortillę z szynką na drugie śniadanie i zapakować do lunchboxa
Notka redakcyjna:
Roladki z tortilli – pomysły
Roladki z tortilli są niezwykle prostą, szybką i efektowną przekąską, którą przygotowuje się w zaledwie kilkanaście minut. Co więcej, możemy przyrządzić ją z niemal dowolnych składników. Oto najciekawsze pomysły na imprezowe roladki z tortilli:
Roladki z tortilli z pastą jajeczną i awokado – to świetna, a zarazem nowoczesna przekąska na Wielkanoc. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo – zaczynamy od przyrządzenia pasty jajecznej na bazie jajek (ugotowanych na twardo), majonezu i opcjonalnie jogurtu naturalnego, a następnie pokrojenia w paski dojrzałego awokado. Dalej tortillę smarujemy pastą jajeczną, a na nią nakładamy awokado – całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zawijamy, i kroimy na małe kawałki.
Roladki z tortilli z tuńczykiem i jajkiem – ich przygotowanie zaczynamy od przyrządzenia pasy z tuńczyka i jajka: tuńczyka rozgniatamy widelcem (wcześniej odsączamy z wody lub z oleju), dodajemy ugotowane na twardo jajka, a następnie majonez i jogurt naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie nakładamy na tortillę, zwijamy i kroimy w małe kawałki. Opcjonalnie możemy dodać do niej również pomidory suszone i cebulę dymkę.
Roladki z tortilli z kurczakiem i warzywami – to świetna, chociaż nieco bardziej czasochłonna opcja, ponieważ wymaga wcześniejszego usmażenia lub upieczenia piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach. Po ostudzeniu kurczaka kroimy go w małe kawałki (jeśli zachodzi taka potrzeba) oraz kroimy w paski lub w plastry swoje ulubione warzywa: paprykę, pomidora, ogórka oraz cebulę. Dalej tortillę smarujemy humusem, nakładamy na nią sałatę (opcjonalnie) oraz warzywa, zawijamy i kroimy na małe kawałki.