Porady:
- W przepisie wykorzystano 4 tortille o średnicy 24 cm.
- Od razu po zawinięciu dobrze jest owinąć tortille folią aluminiową i schować do lodówki, aby sałatka w środku się „przegryzła”. Schłodzone tortille łatwiej będzie wam pokroić na kawałki.
- Lubicie bardziej ostre przekąski? Dodajcie do tuńczyka marynowaną ostrą papryczkę.
- Wersję łagodną tortilli z tuńczykiem otrzymacie, gdy wybierzecie zwykłą paprykę marynowaną lub świeżą.
- Tortillę najlepiej jest zrobić samodzielnie. Wtedy będziecie mieć pewność, że zawiera tylko potrzebne składniki – bez dodatku oleju palmowego, gumy guar, spulchniaczy i konserwantów. Polecamy nasz przepis na domową tortillę.
- Jeśli zależy wam na czasie, sięgnijcie po gotowe tortille ze sklepu, wybierając najlepszy możliwy skład.
Notka redakcyjna:
Tortilla z tuńczykiem – z czym podawać?
Do tortilli z tuńczykiem pasują następujące sosy:
- salsa verde – słodko–ostry sos, który pasuje do różnych przekąsek i dań kuchni meksykańskiej,
- sos belgijski – to wyważony sos na bazie majonezu, który sprawdzi się także do frytek, burgerów i zapiekanek,
- sos hamburgerowy – zrobicie go z majonezu, ketchupu i musztardy. Jest doskonały do hamburgerów, miniburgerów, hot dogów, kanapek i minikanapeczek z bagietki,
- tzatziki – dowiecie się, jak go zrobić z przepisu na szaszłyczki z kurczaka z sosem tzatziki,
- sos czosnkowy – dobry także do zapiekanek i pizzy.
Tortilla z tuńczykiem na ciepło
Tortilla z tuńczykiem jest smaczna także w wersji na ciepło. Jeśli planujecie ją podgrzać w opiekaczu lub grillu elektrycznym, przed zwinięciem jej w rulon, złóżcie do środka boki, aby zamknąć w środku farsz. Podgrzewajcie rulony w całości. Potem możecie przekroić je np. na połówki. Taka tortilla to świetny pomysł na śniadanie lub lunch do pracy.
Do tortilli z tuńczykiem na ciepło możecie dodać:
- świeży szpinak,
- ser feta,
- serek mascarpone,
- świeże lub suszone pomidory.
Wybierzcie ulubione składniki i stwórzcie własną kompozycję.
Tortilla w Hiszpanii i Meksyku
Tortilla española lub inaczej tortilla de patatas to popularne danie w Hiszpanii. Wielu turystów jest zdziwionych tym, że nie są to znane nam placki z nadzieniem. Hiszpańska tortilla to ziemniaczany omlet, podawany na ciepło na śniadanie, obiad lub kolację, a także na zimno w formie tapasów.
W Meksyku tradycyjne tortille przygotowuje się z mąki kukurydzianej. Podawane są one na gorąco. W piekarniach sprzedawane jest także surowe ciasto, z którego można upiec tortillę w domu. Kukurydziany (lub pszenny) placek jest niezbędny do przygotowania meksykańskich dań, takich jak: quesadilla, tacos czy enchilada.