Tortille ze szpinakiem
Dla wielbicieli szpinaku i nie tylko.
Składniki:
3 placki tortilli
450 g mrożonego szpinaku w liściach
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
150 g tartego żółtego sera
1 łyżka oliwy
sos:
100 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Kroki przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić. Odcisnąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę, po czym dodać przeciśnięty prze praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
2. W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Tortille rozłożyć na blacie posmarować po całości sosem czosnkowym. Następnie na połówce tortilli ułożyć szpinak i posypać go żółtym serem. Złożyć tortille na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia.
4. Tortille zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją grilla. Gdy z wierzchu tortille nabiorą złotego koloru przewrócić je za pomocą łopatki na drugą stronę i zapiekać tak długo, aż druga strona także będzie złota.


