
Tosty panierowane czyli poranne kotlety. Przepis na takie tosty to sposób, jak wykorzystać czerstwe pieczywo w bardzo pyszny sposób. Tosty w środku mają sporo sera, boczek, a panierka pachnie ziołami.
Składniki:
kilka cienkich kromek czerstwego chleba
kulka mozzarelli (lub opakowanie miękkiego brie albo camemberta)
szerokie plastry boczku
jajko
suszone oregano i tymianek
bułka tarta (a najlepiej panko)
olej i masło do smażenia
Kroki przygotowania:
Po dwie kromki chleba przekładamy plastrami mozzarelli (albo brie lub camemberta) i boczku, składamy, dociskamy. Panierujemy z obu stron w jajku rozmąconym ze sporą ilością ziół i bułce tartej (lub panko), bardzo dokładnie ją dociskając. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na gorąco, z keczupem (jeśli użyliśmy mozzarelli) albo żurawiną (jeżeli w środku jest brie czy camembert).
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady:
Zobacz też: sekrety panierki panko

