
Tosty w marynacie piwnej
- piwo: 120 ml
- sos worcestershire: 3 ml
- mąka pszenna: 25 g
- masło: 25 g
- gorczyca: 3 g
- cheddar: 100 g
- cytryna kiszona: 50 g
- sól: g
- pieprz czarny: g
- sałata: 120 g
- limonka: 1 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal520
- tłuszcz32g
- tłuszcz nasycony17g
- węglowodany34g
- cukry2g
- błonnik2g
- białko19g
Sposób przygotowania
krok 1
Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kiszone cytryny kroimy w kostkę.
krok 2
Do rondelka wrzucamy masło i roztapiamy je na średniej mocy palnika. Gdy zacznie się gotować, dodajemy mąkę i mieloną gorczycę (jeśli mamy w ziarnach, należy wcześniej zmiażdżyć ją w moździerzu). Mieszamy przez 2-3 minuty, aż powstanie ciemna pasta. Następnie zmniejszamy moc palnika, dolewamy sos worcestershire i odrobinę piwa. Alkohol dolewamy małymi porcjami, przez cały czas mieszając marynatę, by nie dopuścić do zagotowania się płynu.
krok 3
Gdy całe piwo wymieszamy już z marynatą, zdejmujemy rondelek z ognia, wrzucamy starty ser, pokrojoną cytrynę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż ser się stopi (jeżeli będzie to konieczne, możemy delikatnie podgrzać marynatę do całkowitego rozpuszczenia sera).
krok 4
Piekarnik w funkcji grilla rozgrzewamy do maksymalnej temperatury (jednak nie mniejszej, niż 220 stopni Celsjusza). Kroimy chleb na kromki (najlepszy będzie na zakwasie, np. orkiszowy), układamy go na blasze do pieczenia i opiekamy przez 1-2 minuty. Następnie pieczywo smarujemy marynatą z obu stron i opiekamy przez kolejne 3-4 minuty, aż tosty będą rumiane i chrupiące.
krok 5
Tosty w marynacie piwnej odstawiamy na dwie minuty do ostygnięcia. Podajemy z sałatą skropioną sokiem z cytryny.
Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com,

