
Tosty z bobem i twarożkiem to pomysł na sezonowe, zdrowe śniadanie. Bób i kremowy twarożek tworzą zgrany duet. Spróbuj urozmaicić sobie śniadanie kanapkami na ciepło.
Składniki:
2 szklanki ziaren mrożonego bobu
sól, pieprz, cukier
4 rzodkiewki
po łyżeczce soku i skórki z cytryny
1/4 pęczka szczypioru, posiekanego
ząbek czosnku, posiekany
opakowanie kremowego twarożku
8 kromek bagietki
masło
natka pietruszki
Kroki przygotowania:
Bób wrzucamy na lekko posolony i ocukrzony wrzątek, blanszujemy 2–3 min, po czym odławiamy do miski z lodem. Rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach, razem z sokiem i skórką z cytryny, szczypiorem i czosnkiem mieszamy z twarożkiem. Kromki bagietki obsmażamy na maśle, smarujemy grubo masą twarożkową, wciskamy w nią osączony bób, posypujemy natką.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.

