
Tosty z dymką, szynką i jajkiem
Tosty z dymką, szynką i jajkiem to pomysł na proste dobrze znane śniadanie. Odrobina parmezanu doda uzależniającego smaku umami. Przypomnij sobie smaki dzieciństwa.
Składniki:
4 dymki ze szczypiorem
masło
sól, pieprz
2 duże kromki wiejskiego chleba
4 plastry dobrej wiejskiej szynki
majonez
4 jajka na twardo
2 pomidory
2 łyżki startego parmezanu
Kroki przygotowania:
Cebule dymki kroimy w cienkie piórka, szczypior drobno tniemy. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżki masła, wkładamy pokrojone cebulki i połowę szczypioru, dusimy aż będą bardzo miękkie
przyprawiamy solą i pieprzem. Kromki podsmażamy na niedużej ilości masła, nakładamy masę cebulową, na nią szynkę, smarujemy majonezem, po czym kładziemy plasterki jajek i pomidorów, posypujemy parmezanem i odłożonym szczypiorem, oprószamy pieprzem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.
Porady:
Zobacz także: tosty z papryką i cebulą
Notka redakcyjna:
Tosty smakują dużo lepiej niż chleb dzięki tzw. reakcji Maillarda, podobnej nieco do karmelizacji – optymalna temperatura opiekania to 110–170ºC; pod jej wpływem reagują aminokwasy i cukry.

