Reklama

Tosty z prosciutto, bazylią i masłem ziołowym to aromatyczna wersja tradycyjnej kanapki. Rozmaryn, bazylia, tymianek i oregano dodają niepowtarzalnego połączenia zapachów.

Składniki:

2 kwadratowe ciabatty z oliwkami
oliwa
kilka plasterków prosciutto
mięsisty pomidor
czerwona cebula
kilka listków bazylii
masło ziołowe: kostka miękkiego masła
po 2 łyżki posiekanych liści bazylii
tymianku i oregano
kilka posiekanych igiełek rozmarynu
sól
pieprz czarny i czerwony
skórka otarta z 1 cytryny

Kroki przygotowania:

Składniki na masło ucieramy w garnuszku
schładzamy. Ciabatty przecinamy na pół
podpiekamy na złoto
smarujemy masłem ziołowym. Na wierzch kładziemy „na zakładkę” rulonik szynki
plaster pomidora i cebuli
posypujemy posiekaną bazylią.
Pomysł na masło pomidorowe: kostkę miękkiego masła ucieramy dokładnie z 5–6 łyżkami pesto siciliana (z suszonych pomidorów)
przyprawiamy do smaku solą
pieprzem oraz suszonymi ziołami: czosnkiem
bazylią
tymiankiem
oregano
możemy też dodać skórkę otartą z cytryny.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama