Reklama

Sos marinara to aromatyczny dodatek, który warto wykorzystać nie tylko do dań obiadowych. Tosty z sosem, prosciutto i jajkiem sadzonym będą doskonałą propozycją na sycące śniadanie.

Składniki:

Sos marinara: oliwa
cebula
3–4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów pelati
100 ml białego wina
do smaku: koncentrat pomidorowy (niekoniecznie), sól, pieprz, suszone oregano, suszona bazylia
Tosty: kromki ciabatty
sos marinara
plasterki prosciutto
jajka sadzone usmażone na maśle
starty parmezan
listki bazylii

Kroki przygotowania:

Na sos marinara: na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy posiekany czosnek, chwilę dusimy razem.
Dokładamy pomidory, wino, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią, mieszając doprowadzamy do zawrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Przyprawiamy ponownie – tym razem można użyć koncentratu, jeśli sos jest za mało pomidorowy.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min. Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem – warto go zrobić więcej, ponieważ fantastycznie smakuje na gorąco, z ugotowanym makaronem i dużą ilością posiekanej natki pietruszki (warto także wzbogacić go pieczarkami uduszonymi z wędzonym boczkiem).
Opieczone na chrupiąco kromki ciabatty smarujemy grubo sosem marinara, kładziemy szynkę, gorące jajko, posypujemy parmezanem i bazylią.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Reklama

Porady:

Sprawdź przepis na: tortellini z sosem Marinara i kurczakiem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama