Reklama

Tradycyjna irlandzka duszona potrawka z wolowiny

Składniki:

1 kg wołowiny
0.5 kg ziemniaków
0.5 marchwi
1 duża cebula
połowa brukwi
1 por
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
3 szklanki bulionu wołowego
szklanka piwa Guinness
szklanka czerwonego wina
sól
pieprz
liśc laurowy
ziele angielskie

Kroki przygotowania:

Mięso kroimy w dużą kostkę, ziemniaki, brukiew, por i marchew w grube plasterki, a cebule w krążki.
Mięso należy zbrązowić (5 minut) na patelce w łyżce oleju. Do mięsa dodać piwo, wino, tymianek, 2 liście laurowe, pastę pomidorową, cukier, ziele angielskie i bulion - gotować (na wolnym ogniu pod przykryciem (około godziny).
Warzywa przyprawione solą i pieprzem zeszklić (20 minut) na osobnej patelce na łyżce oleju.
Łączymy mięso z warzywami, ustawiamy na średnim ogniu i dusimy około godziny, aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie. Przyprawiamy do smaku.
Nastepnego dnia przed podaniem wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama