Sałatka jarzynowa
- ziemniaki: 350 g
- marchewka: 220 g
- pietruszka: 80 g
- jajka: 4 szt.
- kiszone ogórki: 3 szt.
- cebula: 40 g
- jabłka: 0.5 szt.
- groszek konserwowy: 70 g
- majonez: 240 ml
- musztarda: 10 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie jarzyn: myjemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Nie obieramy ich (dzięki temu zachowują więcej składników odżywczych i mają odpowiednią strukturę, nie rozpadają się). Wkładamy w całości do dużego garnka. Wlewamy wodę. Powinna przykrywać zawartość. Wsypujemy szczyptę soli. Gotujemy jarzyny przez 35–40 minut, do miękkości. Uważamy jednak, żeby nie trzymać ich na gazie zbyt długo, inaczej rozpadną się i sałatka warzywna zamieni się w papkę. Odcedzamy je i odparowujemy.

ZjedzPięknie krok 2
Krojenie: obieramy ugotowane i całkowicie wystudzone jarzyny. Skórka powinna z łatwością odchodzić od miąższu. Wystarczy ją lekko podważyć nożykiem i ściągnąć. Kroimy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki w niewielką kostkę. Możemy to zrobić za pomocą ostrego noża, rozdrabniacza do warzyw lub ręcznej krajalnicy. Umieszczamy je w dużej misce (szklanej lub plastikowej).

ZjedzPięknie krok 3
Jajka: umieszczamy w rondelku z zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach natychmiast wyjmujemy jajka i wkładamy je do kąpieli lodowej, żeby zatrzymać obróbkę termiczną. Kiedy wystygną, obieramy ze skorupki i siekamy lub przeciskamy przez krajalnicę. Dorzucamy do miski z pokrojonymi jarzynami.

ZjedzPięknie krok 4
Pozostałe składniki: wyjmujemy z zalewy ogórki kiszone i osuszamy je, po czym kroimy w kostkę. Wrzucamy do sałatki. Jabłko (kwaskowe, takie ja szara reneta) obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Siekamy. Ważne jest, żeby zachować kolejność dodawania składników do salaterki. Dzięki kwaśnym ogórkom kiszonym jabłko nie ściemnieje. Zdejmujemy łupinki z cebuli. Kroimy ją w drobną kostkę. Odcedzamy groszek konserwowy.

ZjedzPięknie krok 5
Doprawianie: sałatka jarzynowa tradycyjna jest prawie gotowa. Trzeba dodać do niej jeszcze majonez i musztardę. Na koniec dosypujemy sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej przypraw. Możemy dorzucić szczypiorek, koperek lub posiekaną natkę pietruszki.

ZjedzPięknie krok 6
Podanie: jarzynowa sałatka na świąteczną kolację smakuje najlepiej, kiedy się „przegryzie”, dlatego dobrze jest przygotować ją z wyprzedzeniem i schłodzić w lodówce. Serwujemy ją w szklanej lub ceramicznej salaterce. Możemy udekorować szczyptą sproszkowanej papryki, wstążkami z marchewki, świeżo zmielonym pieprzem lub ulubionymi świeżymi ziołami.

ZjedzPięknie


