Porady:
- Kluczem do dobrych łazanek jest domowy makaron, a makaronu mąka. Do przygotowania makaronu najlepiej wybrać mąkę 00, to bardzo drobno mielona mąka z wysoką zawartością glutenu, dzięki temu makaron jest sprężysty.
- Makaron musi być gotowany w osolonej wodzie. Makaron dodaj do wody, dopiero gdy ta zawrze. Nie gotuj makaronu zbyt długo – najlepszy będzie al dente.
- Wielkość łazanek to osobisty wybór autora dania. Standardowe łazanki mają rozmiar około 2,5 na 2,5 cm.
- Jeśli nie chcesz robić domowego makaronu, sięgnij po dobrej jakości gotowy makaron.
- Do łazanek możesz użyć ulubionych suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków itd.) Najlepiej gdy, możesz użyć tych własnoręcznie zbieranych, jeśli nie masz takiej możliwości, kup grzyby u sprawdzonego sprzedawcy. Możesz też użyć świeżych grzybów. Wybierając takie rozwiązanie, dodaj ich trochę więcej niż suszonych, ponieważ świeże grzyby mają mniej intensywny smak niż suszone.
- Łazanki to jedno z dań, które nie lubią podgrzewania, ponieważ makaron rozpada się, a całe danie staje się mało apteczne.
- Tradycyjne łazanki z kapustą przygotowywane są z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów jak w przepisie wyżej. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis. Do łazanek możesz dodać świeżą kapustę. Jak ja przygotować? Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz za pomocą ręczników papierowych i poszatkuj. Ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody, przelej przez sito. Ugotowaną kapustę dodaj do grzybów i łazanek. Możesz także przygotować łazanki z kapustą i kiełbasą.
- Choć łazanki kojarzą się z daniem bożonarodzeniowym, coraz częściej przygotowywane są w ciągu roku.
- Najbardziej zananę są łazanki z kapustą i grzybami, ale warto też przygotować łazanki na słodko np. z makiem, cynamonem i miodem.
Notka redakcyjna:
Przyprawy do łazanek
Wybór przypraw do łazanek powiązany jest z tym jakie łazanki chcemy zrobić. Jeśli wybieramy łazanki z kiszoną kapustą, powinniśmy użyć kminku, majeranku, pieprzu, soli, listka laurowego oraz ziela angielskiego. Jeśli natomiast sięgamy po świeżą kapustę, powinniśmy pominąć kminek, a dodać natkę pietruszki.