Reklama

Łazanki z kapustą i grzybami to klasyczna pozycja z kuchni polskiej. Smakują od święta i nie tylko. Najczęściej makaron typu łazanki podajemy z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami - często w takiej wersji pojawia się na świątecznym stole. W poniższym przepisie polecamy.... domowy makaron do łazanek. Zobacz, jak zrobić łazanki z kapusty kiszonej.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie makaronu łazanki: Wszystkie składniki na makaron tj. mąkę, wodę, jajka zagniatamy - doprawiając małą szczyptą soli. Ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy w paski, a następnie w małe kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

    iStock

  • krok 2

    Przygotowanie grzybów: Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na 15 minut. Osączamy, kroimy. Kapustę kiszoną drobno siekamy, płuczemy i gotujemy z liśćmi laurowymi przez około 20-25 minut.

    iStock

  • krok 3

    Przygotowanie dania: W garnku rozgrzewamy smalec. Wkładamy kapustę, grzyby, makaron, doprawiamy i podsmażamy przez chwilę. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

    iStock

Porady:

  • Kluczem do dobrych łazanek jest domowy makaron, a makaronu mąka. Do przygotowania makaronu najlepiej wybrać mąkę 00, to bardzo drobno mielona mąka z wysoką zawartością glutenu, dzięki temu makaron jest sprężysty.
  • Makaron musi być gotowany w osolonej wodzie. Makaron dodaj do wody, dopiero gdy ta zawrze. Nie gotuj makaronu zbyt długo – najlepszy będzie al dente.
  • Wielkość łazanek to osobisty wybór autora dania. Standardowe łazanki mają rozmiar około 2,5 na 2,5 cm.
  • Jeśli nie chcesz robić domowego makaronu, sięgnij po dobrej jakości gotowy makaron.
  • Do łazanek możesz użyć ulubionych suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków itd.) Najlepiej gdy, możesz użyć tych własnoręcznie zbieranych, jeśli nie masz takiej możliwości, kup grzyby u sprawdzonego sprzedawcy. Możesz też użyć świeżych grzybów. Wybierając takie rozwiązanie, dodaj ich trochę więcej niż suszonych, ponieważ świeże grzyby mają mniej intensywny smak niż suszone.
  • Łazanki to jedno z dań, które nie lubią podgrzewania, ponieważ makaron rozpada się, a całe danie staje się mało apteczne.
  • Tradycyjne łazanki z kapustą przygotowywane są z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów jak w przepisie wyżej. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis. Do łazanek możesz dodać świeżą kapustę. Jak ja przygotować? Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz za pomocą ręczników papierowych i poszatkuj. Ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody, przelej przez sito. Ugotowaną kapustę dodaj do grzybów i łazanek. Możesz także przygotować łazanki z kapustą i kiełbasą.
  • Choć łazanki kojarzą się z daniem bożonarodzeniowym, coraz częściej przygotowywane są w ciągu roku.
  • Najbardziej zananę są łazanki z kapustą i grzybami, ale warto też przygotować łazanki na słodko np. z makiem, cynamonem i miodem.

Notka redakcyjna:

Przyprawy do łazanek

Wybór przypraw do łazanek powiązany jest z tym jakie łazanki chcemy zrobić. Jeśli wybieramy łazanki z kiszoną kapustą, powinniśmy użyć kminku, majeranku, pieprzu, soli, listka laurowego oraz ziela angielskiego. Jeśli natomiast sięgamy po świeżą kapustę, powinniśmy pominąć kminek, a dodać natkę pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama