Reklama

Makowiec z cukrem Sweet Family

Składniki:

Ciasto:
200 g masła
3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
Masa makowa:
400 g mielonego maku
2 szklanki mleka
4 łyżki miodu
80 g migdałów w płatkach lub słupkach
50 g orzechów laskowych
1 garść suszonych moreli
50 g rodzynek
4 łyżki skórki pomarańczowej
szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego
szczypta mielonych goździków
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
odrobina wody lub soku z cytryny
gwiazdki anyżu do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: wszystkie składniki siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia posypanym mąką na prostokąty wielkości formy. Jedną częścią wykładamy formę, lekko nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st C. Blat pieczemy ok. 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

  • krok 2

    Masa makowa: mielony mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy w garnku z grubym dnem, aż masa się zagęści. Dodajemy miód, posiekane migdały, orzechy i morele oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszamy masę. Doprawiamy anyżem i goździkami. Wykładamy na podpieczony spód. Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy jeszcze 25-30 minut. Studzimy.

  • krok 3

    Z cukru pudru z odrobiną wody mieszamy lukier. Polewamy wystudzone ciasto, dekorujemy gwiazdkami anyżu.

Porady:

Cukier kryształ to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj cukru. Produkowany z buraków cukrowych, przyjmuje formę drobnych, białych kryształków. W kuchni wykorzystywany do słodzenia napojów, pieczenia ciast oraz przygotowywania domowych deserów i owocowych przetworów.

Cukier puder to śnieżnobiały, całkowicie sproszkowany cukier, używany do dekorowania deserów, ale również do przygotowywania polewy lukrowej oraz delikatnych kremów. Dzięki swej doskonałej rozpuszczalności cukier puder świetnie sprawdza się jako dodatek lekkich biszkoptowych ciast.

Więcej na www.sweet-family.pl

Notka redakcyjna:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama