
Tradycyjny, świąteczny makowiec z anyżem i goździkami
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: wszystkie składniki siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia posypanym mąką na prostokąty wielkości formy. Jedną częścią wykładamy formę, lekko nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st C. Blat pieczemy ok. 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
krok 2
Masa makowa: mielony mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy w garnku z grubym dnem, aż masa się zagęści. Dodajemy miód, posiekane migdały, orzechy i morele oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszamy masę. Doprawiamy anyżem i goździkami. Wykładamy na podpieczony spód. Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy jeszcze 25-30 minut. Studzimy.
krok 3
Z cukru pudru z odrobiną wody mieszamy lukier. Polewamy wystudzone ciasto, dekorujemy gwiazdkami anyżu.




