Porady:
- Jeśli nie mamy pod ręką zakwasu, żurek możemy zakwasić sokiem z kiszonej kapusty lub zalewą z ogórków kiszonych. Można też użyć do tego odrobiny octu winnego. Smak będzie co prawda nieco inny, ale równie ciekawy i wyrazisty.
- Aby żurek miał jeszcze bardziej intensywny smak, warto dodać do niego chrzan. Najlepszy będzie oczywiście ten świeżo utarty, ale możemy wspomóc się także gotowym chrzanem ze słoiczka.
- Co zrobić, aby kiełbasa nie pękała podczas gotowania żurku? Wystarczy przed włożeniem do garnka, nakłuć kiełbasę widelcem w kilku miejscach.
Notka redakcyjna:
Chleb do żurku - jak przygotować?
Żurek w chlebie to najlepszy pomysł na wielkanocny obiad dla całej rodziny. Chlebowe miseczki są nie tylko smaczne i sycące, ale dodatkowo przepięknie prezentują się na stole. Takie chlebki można kupić w każdym większym sklepie, szczególnie w okresie wielkanocnym. To szybkie i łatwe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na wielkie gotowanie. Jeśli jednak macie taką możliwość, najlepiej upiec je własnoręcznie.
Jak zrobić domowy chleb do żurku? Wystarczy tylko mąka, drożdże, woda i sól. Na 1 kg mąki będziemy potrzebowali 15 g drożdży, łyżkę soli i około 700 ml wody. W takich składników zagniatamy chlebowe ciasto, czekamy aż wyrośnie, a następnie dzielimy je na 4 części, z każdej z nich formujemy niewielką kulę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Każdą kulę pieczemy (najlepiej w żeliwnym naczyniu z pokrywką) przez 50-60 minut w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (najlepiej do 250 stopni). Po upieczeniu odstawiamy bochenki do całkowitego wystygnięcia.
Tuż przed nalewaniem zupy wydrążamy je (nie wyrzucajmy miąższu, możemy wykorzystać go do zrobienia puddingu chlebowego lub ususzyć i utrzeć na bułkę tartą) i opiekamy puste chlebki w piekarniku przez 10 minut.
Żurek w chlebie - dodatki
Tradycyjny żurek w chlebie podajemy z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem, jednak to nie koniec pysznych możliwości. Tę zupę serwuje się także z grzybami lub smażoną cebulką. Gotową zupę można też podać z chrupiącym chipsem z szynki albo boczku, a w wersji wegańskiej, w towarzystwie wędzonego tofu. Taki wegański żurek z pewnością zachwyci nie tylko osoby na diecie roślinnej, ale nawet mięsożerców.
Ile kalorii ma żurek?
Kaloryczność żurku zależy od dodatków, z jakimi zostanie on zaserwowany. Czysty żurek ma jedynie około 60 kalorii w 100 gramach, podczas gdy żurek z białą kiełbasą i jajkiem na twardo może mieć nawet do 350 kalorii na porcję. Oczywiście żurek w chlebie będzie miał wyższą kaloryczność, uwzględniając jedzenie go razem z chlebową miseczką. Musimy wtedy doliczyć do porcji zupy wartość energetyczną wydrążonego chlebka.