Reklama

Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:)

Składniki:

2 marchewki,
1 pietruszka,
1/2 por,
kawałek selera,
3-4 ząbki czosnku,
6 ziemniaków,
1/2kg białej kiełbasy,
ok. 100g wędzonego boczku,
1/2 l zakwasu na żurek,
1 łyżka stołowa chrzanu,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
sól,
pieprz,
1/2 dużej śmietany,
2-3 łyżeczki majeranku,
4 jajka.

Kroki przygotowania:

1. Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę.
2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora.
3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy.
4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy.
5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy.
6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę chrzanu oraz śmietanę.
7. Doprawiamy do smaku.
8. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy i dodajemy na koniec do zupy wlanej na talerze;)
Po więcej przepisów zapraszam na swojego bloga: http://kuchniapelnapasji.blogspot.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama