
Trifle z kremem cytrynowym i biszkoptami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mleko migdałowe: 500 ml
- budyń śmietankowy: 1 szt.
- krem cytrynowy: 150 g
- serek śmietankowy: 250 g
- śmietana 30%: 250 ml
- cukier puder: 15 g
- skórka z cytryny: 0.5 szt.
- sok z cytryny: 0.5 szt.
- cytryna: 0.5 szt.
- biszkopty: 400 g
- truskawki: 900 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Połowę mleka podgrzewamy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Do gorącego mleka wlewamy budyń i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
krok 2
Zimny budyń łączymy z kremem cytrynowym.
krok 3
Do serka dodajemy śmietanę ubitą z cukrem pudrem, skórkę i sok cytrynowy, mieszamy.
krok 4
Na dnie dużego szklanego naczynia układamy warstwę połamanych biszkoptów, połowę mieszanki budyniowo-cytrynowej, połowę pokrojonych truskawek i połowę cytrynowej mieszanki serowej. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.
krok 5
Dekorujemy świeżymi truskawkami i plasterkami cytryny. Przechowujemy w lodówce, do momentu podania.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2019

