Reklama

Zupa z kolorowych ziemniaków, która wyjątkowo rzuca się w oczy. Przygotowanie wymaga trochę zachodu, ale efekt jest tego warty!

Składniki:

Składniki na trzy osobne zupy:
2 łyżki masła
mała cebula
ząbek czosnku
szklanka pokrojonych kartofli w jednym kolorze, np. fioletowym
2 szklanki bulionu warzywnego
płaska łyżeczka soli
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki śmietany
skórka i sok z 1/2 cytryny
do podania: tarty parmezan

Kroki przygotowania:

Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy już zmiękną, dodajemy kartofle i podsmażamy 2–3 min.
Dolewamy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Przykrywamy i gotujemy, aż kartofle będą miękkie.
Dodajemy śmietanę, sok i skórkę otartą z cytryny. Miksujemy wszystko na gładki krem.
Pozostałe dwie zupy gotujemy w ten sam sposób, korzystając z kartofli w innym kolorze.
Podajemy, wlewając chochlę zupy każdego koloru na talerz i lekko ją zakręcamy, aby powstały smugi.
Posypujemy odrobiną startego parmezanu i chipsami z kartofli lub innych warzyw.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama