Reklama

Trufelki czekoladowo-migdałowe to smakołyki, które mogą być drobnym, słodkim prezentem na święta lub czyjeś urodziny. Wyglądają efektownie i są niezbyt słodkie w smaku.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Czekoladę, śmietanę i masło wkładamy do miski, stawiamy na garnku z gorącą wodą (nie może dotykać jej powierzchni!) i mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Mieszamy z masłem migdałowym, po całkowitym ostudzeniu wkładamy na 30–45 min do lodówki.

  • krok 2

    Konfitury mieszamy z wódką. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki, odrywamy po kawałeczku, lepimy placuszek. Na środek dajemy wiśnię w wódce, zlepiamy, obtaczamy w mielonych migdałach. Układamy na tacy wyłożonej papierem, wstawiamy na noc do lodówki.

Porady:

W przepisie wykorzystano:

  • jako dżem owocowy wykorzystano konfiturę wiśniową
  • 3 łyżki migdałów to migdały mielone na proszek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama