
Trufelki czekoladowo-migdałowe
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- gorzka czekolada: 500 g
- śmietana 36%: 500 ml
- masło: 80 g
- masło migdałowe: 1 łyżeczka
- dżem owocowy: 250 g
- wódka: 25 ml
- migdały: 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Czekoladę, śmietanę i masło wkładamy do miski, stawiamy na garnku z gorącą wodą (nie może dotykać jej powierzchni!) i mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Mieszamy z masłem migdałowym, po całkowitym ostudzeniu wkładamy na 30–45 min do lodówki.
krok 2
Konfitury mieszamy z wódką. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki, odrywamy po kawałeczku, lepimy placuszek. Na środek dajemy wiśnię w wódce, zlepiamy, obtaczamy w mielonych migdałach. Układamy na tacy wyłożonej papierem, wstawiamy na noc do lodówki.

