Trufle czekoladowe
- śmietana 30%: 100 ml
- cukier: 12 g
- gorzka czekolada: 250 g
- masło: 30 g
- kakao: 30 g
- orzechy laskowe: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: siekamy 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao około 60–70%. Miłośnicy słodszy deserów mogą też wykorzystać mleczną tabliczkę. Jeśli robimy dużą porcję trufli, ułatwimy sobie zadanie, kupując czekoladę cukierniczą w formie dropsów lub pastylek. Kroimy masło w kostkę. Siekanie składników pomaga w stworzeniu jednolitej masy – równomiernie się wtedy rozpuszczają.

wero.ugc krok 2
Masa: wlewamy śmietankę 30 lub 36% do rondelka. Powoli ją podgrzewamy. Tuż przed tym, kiedy zacznie mocno wrzeć, zdejmujemy ją z palnika. Dodajemy masło, czekoladę i cukier (nie jest potrzebny, jeśli używamy mlecznego wyrobu). Czekamy chwilę, aż składniki się zagrzeją i zaczną topić. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. Studzimy ją w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Powinna całkowicie zastygnąć. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.

wero.ugc krok 3
Dodatki: kakao przesiewamy przez gęste sitko, żeby nie miało żadnych grudek. Rozpuszczamy pozostałą gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Możemy też włożyć ją do plastikowego kubeczka i roztopić w mikrofalówce. Siekamy prażone orzechy laskowe bez skórki dużym nożem (takim jak mezzaluna) lub za pomocą malaksera. Równie dobrze sprawdzą się inne orzechy, na przykład włoskie, pekan lub ziemne. Możemy też wykorzystać zblanszowane migdały. Umieszczamy dodatki w oddzielnych miseczkach (najlepiej o rozłożystych brzegach, żeby łatwiej było obtaczać w nich czekoladowe kulki.

wero.ugc krok 4
Trufle czekoladowe: nabieramy masę za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki. Formujemy w dłoniach kulki. Ozdabiamy wedle uznania. Obtaczamy w kakao lub płynnej czekoladzie i posiekanych orzechach. Możemy pomóc sobie widelczykiem lub łyżeczką. Po udekorowaniu ponownie wkładamy do lodówki. Serwujemy na paterze lub w miseczce wyłożonej pergaminem.

wero.ugc


