Reklama

Przepis na praliny - kakaowe trufle jaglane. Słodycze mogą być zdrowe!

Składniki:

70g kaszy jaglanej
woda
1 banan
kakao naturalne
cynamon
borówki amerykańskie
truskawki
stewia

Kroki przygotowania:

Wodę zagotowujemy w garnuszku i wsypujemy do środka wcześniej opłukaną na sitku kaszę jaglaną. Dorzucamy plasterki banana, które zmiękną w trakcie gotowania, oraz kakao. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Delikatnie wszystko mieszamy, ugniatając jednocześnie miękkiego już banana. Dosładzamy stewią. Dodajemy borówki i pokrojone w małe kawałeczki truskawki. Z masy jaglanej nabieramy łyżką kaszę i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niej kuleczki, które następnie obtaczamy w kakao wymieszanym z cynamonem. Wstawiamy na noc do lodówki, by nieco stwardniały.

Nadesłała: Ada Marcinowicz

Reklama

Porady:

Zobacz też: jaglanka z malinami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama