
Pianka z galaretki (truskawkowa)
- jajka: 3 szt.
- mąka pszenna: 60 g
- mąka ziemniaczana: 60 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- cukier: 120 g
- galaretka cytrynowa: 2 szt.
- galaretka truskawkowa: 2 szt.
- śmietana 30%: 800 ml
- cukier puder: 40 g
- czekolada deserowa: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ciągle mieszając. Teraz do jajecznej masy wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 18-20 minut. Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

iStock krok 2
Pianka cytrynowa: W tym czasie przygotowujemy masę piankową. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy dokładnie w 500 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy 400 ml kremówki z 20 g cukru pudru, a kiedy śmietana będzie już sztywna, powoli dolewamy do niej wystudzoną galaretkę, ciągle mieszając. Piankę truskawkową wylewamy na biszkopt i wstawiamy wszystko do lodówki, aby masa stężała.

istock krok 3
Pianka cytrynowa: Kiedy masa truskawkowa już stężeje, przygotowujemy piankę cytrynową w ten sam sposób. Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy 400 ml kremówki z 20 g cukru pudru. Przestudzoną galaretkę wlewamy powoli do ubitej śmietany i delikatnie wszystko mieszamy. Piankę cytrynową wylewamy na piankę truskawkową i ponownie wstawiamy blachę do lodówki.

istock krok 4
Pianka z galaretki: Kiedy ciasto stężeje, wyjmujemy je z lodówki i wyciągamy z blachy. Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach i tak przygotowanymi wiórkami posypujemy wierzch piankowego ciasta.

istock

