
Truskawkowy trifle
- mleko: 750 ml
- wanilia: 1.5 szt.
- żółtko: 4 szt.
- cukier puder: 80 g
- mąka ziemniaczana: 40 g
- truskawki: 500 g
- cukier waniliowy: 1 szt.
- śmietana 30%: 300 ml
- serek śmietankowy: 125 g
- ciasto: 300 g
- sok z cytryny: 1 szt.
- cukier: 80 g
- dżem owocowy: 60 g
- mięta: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Na krem: do mleka wrzucamy rozciętą laskę wanilii i wydobyte z niej nasiona. Doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę, mieszamy. Powoli wlewamy gorące mleko, stale mieszając. Całość przelewamy do rondla. Delikatnie doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Laskę wanilii wyjmujemy, powierzchnię kremu szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
krok 2
Na warstwy: truskawki przecinamy na pół, wrzucamy do rondelka, posypujemy cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez 2–3 min, aby uzyskać odrobinę soku.
krok 3
Schłodzoną kremówkę ubijamy, dodajemy nasiona wydobyte z laski wanilii, dalej ubijamy i dodajemy serek. Mieszamy, odstawiamy do lodówki.
krok 4
Ucierane ciasto cytrynowe kroimy w 1-cm kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy limoncello lub syropem cytrynowym. Kiedy nasiąknie, wykładamy jego warstwę na dno szklanego naczynia, dociskamy łyżką, wyrównując wierzch. Smarujemy 2 łyżkami dżemu truskawkowego. Dookoła układamy truskawki, przecięciem do wewnętrznej ścianki naczynia, czubkiem do góry. Skrapiamy odrobiną soku, a następnie wypełniamy porcją kremu jajecznego.
krok 5
Na krem wykładamy pozostałą część nasączonego ciasta, wyrównujemy, smarujemy 3 łyżkami dżemu truskawkowego i układamy truskawki na brzegach oraz na całej powierzchni deseru, także przecięciem do dołu. Skrapiamy sokiem truskawkowym. Wypełniamy pozostałym kremem jajecznym.
krok 6
Dekorujemy wszystko bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i listkami mięty. Możemy podać od razu lub jeszcze lekko schłodzić w lodówce.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

