
Tuńczyk z awokado w galarecie
- tuńczyk w sosie własnym: 2 puszki
- jajka przepiórcze: 6 szt.
- awokado: 1 szt.
- pomidorki koktajlowe: 10 szt.
- koperek: 3 gałązki
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- sos sojowy: 45 ml
- żelatyna: 8 g
- białe wytrawne wino: 250 ml
- sok z cytryny: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: pomidorki przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdzielamy na spore cząstki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w spore kostki, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko oprószamy solą.
krok 2
Galaretka: żelatynę moczymy w niepełnej szklance wody. Podgrzewamy i całkowicie rozpuszczamy. Dolewamy wino i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 3
Tuńczyk w galarecie: część przygotowanej galaretki wlewamy (na wys. ok. 1 cm) na dno formy keksowej. Wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Na to wzdłuż, rzędami, układamy pomidorki, jajka, cząstki tuńczyka i awokado. Dekorujemy gałązkami koperku. Zalewamy pozostałą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem formę zanurzamy na moment w gorącej wodzie, wyjmujemy na półmisek i podajemy pokrojoną w grube plastry.

