
Tureckie gołąbki z młodej kapusty
- mięso mielone wołowe: 300 g
- ryż: 2 szklanki
- cebula: 1 szt.
- sumak: 1 łyżeczka
- olej słonecznikowy: 100 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- papryka: 2 łyżeczki
- świeża mięta: 5 gałązek
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- pomidor: 2 szt.
- młoda kapusta: 2 szt.
- masło: 2 szt.
- mięta: 1 łyżeczka
- bulion warzywny: l
Sposób przygotowania
krok 1
Ryż trzykrotnie płuczemy w zimnej wodzie. Odcedzony mieszamy z wołowiną, cebulą, sumakiem, olejem. Dodajemy sól, pieprz i sambal. Długo wyrabiamy zwarty farsz. Dodajemy posiekaną miętę, natkę i pomidory.
W garze z osolonym wrzątkiem blanszujemy przez 2 min poszczególne liście kapusty. Te duże wykorzystajmy na farsz, tymi mniejszymi wyłóżmy dno garnka. Zwijamy tradycyjne, ale chude jak cygaro gołąbki.
krok 2
Dno garnka smarujemy masłem, wykładamy warstwą pustych liści. Gołąbki układamy blisko siebie, tworząc ślimaka, w dwóch warstwach, przykrywamy znowu pustymi liśćmi kapusty, posypujemy miętą. Nakrywamy talerzykiem, dociskamy, polewamy bulionem. Szczelnie przykrywamy i na malutkim ogniu gotujemy ok. 50 min. Serwujemy na przystawkę. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.


