
Turron
- migdały: 150 g
- owoce kandyzowane: 50 g
- orzechy laskowe: 100 g
- pistacje: 100 g
- białko jaja: 5 szt.
- miód: 500 g
- aromat migdałowy: 1 kropla
- wafle: 10 szt.
- olej rzepakowy: 2 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal415
Sposób przygotowania
krok 1
Wszystkie orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Ważne, aby ich nie spalić, aby turron nie miał gorzkiego posmaku. W tym czasie miód podgrzewamy przez ok. 25 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przestudzone orzechy mieszamy z kandyzowanymi owocami i olejem.

stockfood krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do garnka, a ten wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewamy ciepły miód i ubijamy przez około 30 min, aż masa zyska kremową konsystencję. Masę na turron mieszamy z bakaliami, aromatem migdałowym i jeszcze chwilę ubijamy.

iStock krok 3
Połowę opłatków układamy obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy na grubo całą masą nugatową. Przykrywamy to resztą opłatków i zostawiamy do zastygnięcia na 24 godziny. Gotowy turron hiszpański kroimy na małe prostokąty lub kwadraty.

stockfood

