Porady:
- Podany w przepisie sok z cytryny można zastąpić wodą z kiszonych ogórków. Wówczas polecamy dodać do serka z migdałów odrobinę drobno posiekanej cebulki.
- Przepis na wegański twaróg można modyfikować na wiele sposobów. Warto kierować się przy tym sezonowością. Latem można dodać do niego świeże pomidory i kilka listków bazylii, a wiosną rzodkiewki i koperek. Z kolei zimą polecamy zaserwować go z posiekanymi na drobno ogórkami kiszonymi.
- Jeśli lubicie wędzone smaki, możecie dodać do twarożku kilka kropel aromatu dymnego lub odrobinę wędzonej papryki w proszku.
- Polecamy spróbować również wegańskiego sera białego z dodatkiem czarnej soli kala namak, przeciśniętego przez praskę czosnku i nieaktywnych płatków drożdżowych.
- Twarożek z migdałów można również przyrządzić w wersji na słodko. Wówczas polecamy zastąpić wodę napojem roślinnym, a zamiast wytrawnych przypraw dodać do niego odrobinę cynamonu i syropu daktylowego lub innego ulubionego słodzika.
- Jeśli planujecie podać twarożek na Wielkanocnym stole może dodać do niego posiekany szczypiorek lub kiełki rzeżuchy.
Notka redakcyjna:
Feta z migdałów – przepis
Obecnie można spotkać coraz więcej ciekawych pomysłów na przyrządzenie wegańskich zamienników dla nabiału w domu. Do ich przygotowania często wykorzystuje się orzechy takie jak nerkowce, migdały, orzechy laskowe czy brazylijskie lub rozmaite nasiona. Można z nich zrobić roślinne jogurty, mleka czy sery.
Na bazie migdałów najczęściej przygotowuje się wegańską fetę. Oprócz orzechów potrzeba do niej soku z cytryny, wody, oliwy i przypraw. Składniki blenduje się na gładką masę, a następnie odciska się z nadmiaru wody przy pomocy gazy. Tak przygotowany ser umieszcza się na kilkanaście godzin w lodówce, po czym piecze się go przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Można go wykorzystać do przygotowania pożywnych sałatek, kanapek czy warzywnych zapiekanek.
Czy migdały są zdrowe?
Choć migdały są dość kaloryczne – zawierają około 580 kcal w 100 gramach – zaleca się je spożywać nawet na diecie redukcyjnej. Są bowiem bogate w wiele substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zawierają one witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy czy witamina B6. Są również dobrym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu czy sodu. W migdałach znaleźć również można przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo nawet ich niewielka ilość zapewni uczucie sytości na długie godziny.