Wegański twarożek z nerkowców
Wegański twarożek z nerkowców to prosty do przygotowania i smaczny zamiennik nabiału. Bogaty w witaminy, białko i zdrowe tłuszcze, świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
3-4 łyżki płatków drożdżowych
3-4 łyżki mleka roślinnego (nie słodzonego)
2 łyżki soku z cytryny
ulubione przyprawy: sól i pieprz lub syrop z agawy
Kroki przygotowania:
Twarożek z nerkowców to delikatny i pyszny zamiennik nabiału. Całkowicie roślinny
ma kremową konsystencję i mnóstwo witamin.
Właściwości nerkowcówOrzechy nerkowca zawierają mnóstwo potasu
magnezu
fosforu i wapnia
a także kwasu foliowego i witaminy K. Są również bogate w białko i zdrowe tłuszcze
dlatego warto je włączyć do swojej diety. Można z nich przygotować mleko roślinne
twarożek
zastąpić nimi ser w serniku
a nawet przygotować wegański parmezan. Najzdrowsze orzechy to te niesolone i niesmażone
a najlepiej także nieprażone. Jeśli chcemy
aby były bardziej chrupiące
możemy samodzielnie uprażyć je w piekarniku lub na suchej patelni.WykonanieNerkowce moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy je
przesypujemy do kielicha blendera i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku. Podajemy na kanapkach
na słodko (np. ze świeżymi truskawkami) lub na słono (z rzodkiewką i szczypiorkiem).
Porady:
Zobacz też: czarne trufle z orzechami nerkowca


