Porady:
- Sos tzatziki przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Pamiętajmy, żeby wcześniej zamknąć go w szczelnym pojemniku lub zakryć folią do żywności.
- Koperek możemy z powodzeniem zastąpić miętą, natką pietruszki, oregano lub szczypiorkiem. Zioła dokładnie myjemy, a następnie siekamy i posypujemy nimi dip.
- Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzi się gęsty jogurt o dużej zawartości tłuszczu. Składnik ten odpowiada za wyjątkowy smak i kremową konsystencję dipu.
- Zamiast soku z cytryny bez problemu użyjemy octu winnego.
- Polecamy sięgać po oliwę, która powstała w wyniku tłoczenia na zimno, czyli tzw. extra virgin. Cechuje się ona wspaniałym aromatem i smakiem. Ponadto produkt ten jest bogaty w cenne przeciwutleniacze.
- Jeśli mamy ochotę, możemy zwiększyć ilość czosnku. Należy jednak zaznaczyć, że w takiej sytuacji sos będzie odznaczał się nieco ostrzejszym smakiem.
Notka redakcyjna:
Sos tzatziki – z czym go podać?
Tzatziki to kremowy, orzeźwiający dip, który najczęściej podajemy z:
- mięsem – wołowina oraz wieprzowina świetnie komponują się z greckim dipem. Mięso możemy upiec, usmażyć lub wrzucić na ruszt do grilla,
- frytkami – chrupiące, smażone ziemniaki warto polać nie tylko ketchupem i majonezem, ale również sosem tzatziki,
- szaszłykami z kurczaka – przygotujemy je na bazie mięsa drobiowego, papryki, pieczarek oraz cebuli,
- warzywami – sprawdzą się tutaj zarówno te pieczone, jak i świeże. Ponadto grecki dip to dobra alternatywa dla jogurtowego dressingu do sałatek,
- pieczywem – bułka, bagietka lub zwykła kromka chleba rewelacyjnie smakuje z dodatkiem sosu tzatziki oraz plasterkiem wędliny.
Sos tzatziki – o co możemy go wzbogacić?
Podstawowy przepis na sos tzatziki skrywa w sobie tylko kilka składników. Najczęściej znajdziemy w nim jogurt, ogórki, czosnek lub oliwę. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo wzbogacić go o:
- majonez – wystarczy dodać do sosu tylko jedną łyżkę tego jajecznego kremu. Produkt ten nada potrawie delikatnej, słodkiej nuty,
- ser feta – to świetny pomysł dla wszystkich fanów słonych dipów. Sos tzatziki łączymy z niewielką ilością pokruszonego sera,
- ogórki kiszone – fantastycznie podniosą wartość odżywczą sosu. Przed wymieszaniem ich z resztą składników, odsączamy je, a następnie kroimy w drobną kostkę,
- twaróg – sprawi, że sos stanie się jeszcze bardziej kremowy i gęsty,
- śmietanę – najlepiej sprawdzi się tutaj ta kwaśna o 12% lub 18% zawartości tłuszczu. W takiej sytuacji możemy pominąć dodatek soku z cytryny.
Inne pomysły na sosy jogurtowe
Na bazie jogurtu naturalnego możemy przygotować wiele pysznych sosów. Poniżej podajemy kilka propozycji:
- sos czosnkowy – wyczarujemy go z jogurtu, majonezu oraz dużej ilości czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem,
- sos chrzanowy – odznacza się wyjątkowo ostrym smakiem. Najczęściej podajemy go w towarzystwie pieczonej lub gotowanej kiełbasy,
- sos paprykowy – cechuje się pięknym, pomarańczowym kolorem i niesamowitym aromatem. Stanowi świetny dodatek do szaszłyków,
- sos awokado – jest wyjątkowo zdrowy. W jego skład wchodzą tylko dwa składniki: jogurt oraz awokado. Wspaniale komponuje się ze świeżym pieczywem.