Porady:
- Wszystkie składniki na placek z czereśniami powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka i jogurt wyjmujemy min. 2 godz. przed rozpoczęciem pracy.
- Proporcje podane w przepisie będą odpowiednie także na przygotowanie ciasta w kwadratowej blaszce o boku równym 22 cm.
- Placek czereśniowy możemy upiec także w większej prostokątnej formie – po prostu wyjdzie nam trochę niższe.
- W wersji wegańskiej jajka zastępujemy siemieniem lnianym lub nasionami chia. Wcześniej mieszamy je z wodą w proporcji 1:3 – na łyżkę nasion dodajemy 3 łyżki wody, co zastępuję nam jedno jajko. Sięgamy także po jogurt wegański, np. sojowy, migdałowy, kokosowy lub ryżowy.
Notka redakcyjna:
Placek z czereśniami – warianty
Podstawowy przepis na ciasto z czereśniami jest łatwy do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych składników. Jeśli jednak mamy ochotę na bardziej urozmaiconą wersję, możemy skorzystać z kilku sprawdzonych pomysłów:
- placek z czereśniami i budyniem – zazwyczaj przygotowywany jest na cieście kruchym, które pokrywamy pysznym budyniem waniliowym. Na wierzch kładziemy czereśnie i kruszonkę,
- placek z czereśniami i galaretką – to z kolei wariant na blacie biszkoptowym, na który kładziemy krem śmietankowy i owoce. Całość zalewamy przestudzoną, ale jeszcze płynną galaretką,
- placek z czereśniami i kruszonką – słodki dodatek z mąki, masła i cukru świetnie komponuje się zarówno z ciastem kruchym, jak i jogurtowym.
Drożdżowy placek z czereśniami
Ciasto drożdżowe z czereśniami to kolejny popularny wariant, który zasługuje na dłuższy opis. Puszysty placek zrobimy zarówno na bazie świeżych, jak i suchych drożdży, które nie wymagają przygotowywania rozczynu.
Najbardziej znany jest przepis na zagniatane ciasto drożdżowe, ale możemy spróbować także alternatywnej wersji, jaką jest ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Co prawda o takim wypieku trzeba pomyśleć dzień wcześniej, ale w ten sposób oszczędzamy czas i siły następnego dnia.
Z ciasta drożdżowego zrobimy także pyszne słodkie bułeczki z czereśniami. Do takich drożdżówek idealna będzie kruszonka lub prosty lukier z cytryny i cukru pudru.
Ciasto czereśniowe light
W wersji light możemy dodać o dwa jajka więcej i całkowicie zrezygnować z oleju. Zamiast mąki pszennej warto dodać pełnoziarnistą zmieszaną z otrębami (pszennymi lub orkiszowymi). Sprawią, że placek z czereśniami będzie bogaty w błonnik, składniki mineralne i witaminy z grupy B.
Otręby zawierają także antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałając niektórym nowotworom i spowalniając proces starzenia się organizmu.
W przepisie na dietetyczny placek z czereśniami rezygnujemy z cukru. Zastępujemy go miodem, ksylitolem lub stewią.