Przepis na kaczkę- udka kacze z jabłkami
Składniki:
10 małych
ziemniaków
l 4 podudzia
kacze
l 2 łyżki
majeranku
l sól
pieprz l 2 łyki oleju
4 jabłka
2 łyżki rodzynek
5 dag migdałów
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 goździki
2 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki białego wina
Kroki przygotowania:
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Uda oprószyć łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Odstawić na 2 godziny.
Obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do brytfanny. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy (od strony ogonka). Łyżeczką ostrożnie wydrążyć miąższ. Rodzynki i migdały drobno posiekać i napełnić nimi wnętrza jabłek, przykryć odciętymi „czapeczkami”.
Cebulki i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na maśle, dodać do udek. Włożyć ziemniaki, goździki, oprószyć resztą majeranku, solą i pieprzem.
Wstawić udka do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 1 godz., podlewając bulionem i winem.
Na 15 min przed końcem pieczenia dołożyć do brytfanny jabłka.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


