Jak dla mnie-rewelacyjna drobiowa rozkosz dla podniebienia ;)
Składniki:
-ok.1,5 kg drobiowych udek (5dużych sztuk)
-300g wędzonego boczku
-150g startego żółtego sera
-2 duże cebule
-spora garść zaprawionych ogórków (ogórki z zalewy curry)
-3 łyżki musztardy rosyjskiej
-sól
-pieprz
-curry
-majeranek
-2 op. drobno skrojonego boczku wędzonego (z BIEDRONKI z serii "kresowe przysmaki")
-odrobina miodu płynnego
-1 szkl. piwa (do podlewania)
-olej
Kroki przygotowania:
Na początek przygotowanie farszu.
Skroić boczek,dodać starty ser,drobno posiekaną cebulę,pokrojone w kostkę ogórki,musztardę,sół,pieprz,curry i dokładnie wymieszać.
Udka należy wytrybować :( (póki co ,zajmuje mi to sporo czasu i wysiłku,ale nie zniechęcam się,bo warto zaczekać na efekt końcowy...)
Wytrybowane mięso myjemy i nadziewamy farszem. Tak przygotowane udka owijamy plastrami wędzonego boczku i wykładamy je na blachę wylaną olejem.
Udka smarujemy olejem i posypujemy górę (delikatnie) majerankiem.
Wkładam nisko do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny i piekę w 160'
Po godzinie podlewam piwem,a 10 minut przed końcem smaruję udka miodem.
Po prostu niebo w gębie!
1 z 1

udka_otulone_boczkiem
Udka otulone boczkiem


