
Udziec z indyka pieczony z rozmarynem i czosnkiem
- udka z indyka: 1 kg
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- rozmaryn: 2 gałązki
- czosnek: 4 ząbki
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal1491
- tłuszcz67g
- węglowodany142g
- błonnik8g
- białko80g
Sposób przygotowania
krok 1
Jak upiec udziec z indyka? Jeśli wykorzystujemy funkcję w piekarniku "góra -dół" rozgrzewamy urządzenie do 200 stopni C. Jeśli wybieramy opcję termooobiegu - nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
krok 2
Przygotowanie składników: rozmaryn myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki.
krok 3
Przygotowanie mięsa do pieczenia: udo z indyka nacinamy, delikatnie samą skórę w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy kawałki czosnku. Można też wbić igiełki rozmarynu pod skórę, aby lepiej się trzymały i nie wypadały podczas pieczenia.
krok 4
Jak zamarynować udziec z indyka: mięso oprószamy równomiernie solą i pieprzem. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy uda z każdej strony oliwą z oliwek, przekładamy do zamykanego (najlepiej szklanego) pojemnika i marynujemy min. 3-4 godziny.
krok 5
Udziec z indyka - pieczenie: zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżamy temperaturę o 20 stopni i pieczemy co najmniej pół godziny; czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Przyjmuje się 1h na 1 kg mięsa.
krok 6
Jak sprawdzić czy udo jest upieczone? Po pół godzinie wbijamy igłę do grilla lub szpikulec w grubą część przy kości, aby sprawdzić, czy soki są nadal różowe. Jeśli tak, to pieczemy do momentu uzyskania oczekiwanego efektu. Na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę o 20 stopni, zdejmujemy folię, aby skórka apetycznie się zarumieniła.
krok 7
Jak podać udziec z indyka pieczony: gotowe mięso wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na około 10 minut, następnie kroimy na porcje. Dobrze jest usunąć cienkie kości i ścięgna.

