Reklama

Wigilijne danie ukraińskiej kuchni

Składniki:

1 główka kapusty (ok. 2 kg)
2 kg ziemniaków
250 g kaszy gryczanej
4 cebuli (ok. 400g)
3 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz

Kroki przygotowania:

Kapustę obgotowywać w osolonej wodzie, zdejmując kolejno liście. Na liściach ściąć nożem grubsze części.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce albo w malakserze, wycisnąć sok.
Kasze ugotować na sypko.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Wymieszać z ziemniakami i kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Farsz wykładać na liście, zawijać gołąbki.
Gołąbki układać w naczyniu lub garnku, zalać do połowy wodą, zagotować, wstawić do piekarnika i dusić przez ok. 1-1,5 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama