
Upiorny koktajl z winogron, jabłek i grenadyny
- sok jabłkowy: 400 ml
- mięta: 50 g
- woda gazowana: 200 ml
- winogrona jasne: 25 szt.
- lód: 25 szt.
- grenadina: 10 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:46
- tłuszcz:0 g
- tłuszcz nasycony:0 g
- węglowodany:11 g
- cukry:11 g
- błonnik:0.1 g
- białko:0.2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Winogrona: zdejmujemy je z gałązek, myjemy, osuszamy. Przekładamy je na tackę do mrożenia i na chwilę wkładamy je do zamrażalnika. Po mniej więcej 30 minutach możemy wyjąć owoce. Następnie przekładamy winogrona do strunowych torebek przeznaczonych do mrożenia, dzięki temu nie posklejają się. Zostawiamy je w zamrażalniku na noc.
krok 2
Łączenie składników: następnego dnia napełniamy cztery wysokie szklanki mrożonymi winogronami i kostkami lodu. Do dzbanka z gazowaną wodą wlewamy wlewamy sok jabłkowy, dodajemy posiekaną miętę. Mieszamy do połączenia składników. Rozlewamy do szklanek.
krok 3
Podanie: na chwilę przed przyjściem gości do każdej szklanki wlewamy grenadynę. Pozwalamy jej opaść na dno. Upiorny koktajl z winogron, jabłek i grenadyny można pić przez słomkę.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

