Porady:
- Do przygotowania ciasta uśmiech teściowej można użyć zarówno wanilinowego, jak i śmietankowego budyniu.
- Wierzch szarlotki uśmiech teściowej można dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
- Chcecie dostosować przepis na ciasto uśmiech teściowej do wymagań diety bezglutenowej? Żaden problem! Wystarczy zastąpić mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Upewnijcie się też, że zarówno używany przez was proszek budyniowy, jak i proszek do pieczenia są oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa.
- Wystudzone ciasto polecamy owinąć szczelnie folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa ono świeżość przez około 3 dni.
- Do przygotowania uśmiechu teściowej najlepiej sprawdzą się delikatnie kwaskowate odmiany jabłek, takie jak szara renta, boskoop czy jonangold. Możecie też sięgnąć po golstery lub spartany.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne ciasta z owocami.
Notka redakcyjna:
Ciasto uśmiech teściowej – inne wersje przygotowania
Połączenie kwaskowatych jabłek, aksamitnego kremu budyniowego i rumianego ciasta kruchego zawsze wychodzi tak samo, czyli fantastycznie. Jeśli jednak chcecie urozmaicić nieco smak wypieku, możecie dodać do niego także inne owoce. Szczególnie polecamy spróbować ciasta uśmiech teściowej ze śliwkami. Mogą to być zarówno popularne węgierki czy renklody, jak i mniejsze mirabelki – wszystkie te rodzaje dobrze komponują się z pozostałymi składnikami.
Ciasto uśmiech teściowej można też przyrządzić w wersji czekoladowej. Są na to dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na zastąpieniu klasycznego ciasta kruchego jego kakaową odmianą. Z kolei w drugim przypadku można pokusić się o wypełnienie go aromatycznym budyniem czekoladowym. By całość smakowała jeszcze lepiej, polecamy wierzch wypieku ozdobić odrobiną gęstej polewy na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki.
Inne pomysły na smaczne i proste ciasta z jabłkami
Soczyste, słodko-kwaśne jabłka to składnik rozmaitych ciast i deserów. Nic dziwnego! Fanastycznie przełamują one smak gęstych, cukierniczych kremów. Dobrze komponują się także z prostymi ciastami drożdżowymi, francuskimi, ucieranymi czy kruchymi. Szarlotka, jabłecznik, placek z kratką, a może sernik? Możliwości jest cała masa!
Szczególnie polecamy jednak spróbować wilgotnego makowca japońskiego z dodatkiem jabłek. W przeciwieństwie do klasycznej wersji wypieku, do jego przygotowania nie używa się mąki. Jeśli zaś wolicie bardziej wyszukane ciasta, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na Kilimandżaro. Składa się ono z czterech warstw: kakaowego biszkoptu, kwaskowatej masy jabłkowej, kremu mlecznego i czekoladowej polewy.
Na uwagę zasługuje także efektowna rolada z jabłkami. Choć jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam wszelkie trudy. Jabłka możecie też wykorzystać do upieczenia smacznych babeczek, muffinek, tartaletek i pierniczków. Możecie też obsypać je mieszanką cukru i cynamonu, a następnie podprażyć je na patelni. W takiej wersji świetnie sprawdzą się jako przełożenie do tortów.