
Uszka do barszczu
- mąka pszenna: 500 g
- woda: 200 ml
- jajka: 1 szt.
- sól: 10 g
- olej: 10 ml
- grzyby leśne: 120 g
- cebula: 2 szt.
- masło: 10 g
- pieprz czarny: 5 g
- bułka tarta: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie grzybów do uszek: Grzyby należy opłukać, zalać zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotować w wodzie z namaczania przez około 20 do 30 minut. Grzyby odcedzić, a pozostały wywar zostawić do zupy grzybowej lub barszczu.

iStock krok 2
Smażenie cebuli: Następnie pokrojoną drobno cebulę trzeba podsmażyć na maśle i dodać odcedzone grzyby. Składniki gotujemy, aż do momentu odparowania wody z grzybów. Następnie należy odstawić do wystudzenia. Produkty na farsz grzybowy trzeba zmielić w maszynce lub rozdrobnić za pomocą blendera ręcznego. Powstały farsz należy doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie zagęścić dodatkiem bułki tartej.

iStock krok 3
Przygotowanie ciasta na uszka: Na stolnicę należy przesiać mąkę, dodać olej, sól oraz jajko i zagniatamy podlewając całość ciepłą wodą. Ciasto na uszka należy wyrabiać do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Gotowe ciasto trzeba cienko rozwałkować i dzielić na równe kwadraty lub za pomocą większego kieliszka.

iStock krok 4
Gotowanie uszek: Na każdy kwadrat lub okrąg należy ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i zakleić. Końce trójkąta trzeba owinąć wokół palca i ponownie zakleić. Uszka z grzybami można układać np.: na lnianej ściereczce, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez około 2 - 3 minuty aż do momentu wypłynięcia. Uszka trzeba odcedzić i podawać z barszczem.

iStock

