Porady:
- Woda do ciasta na uszka musi być bardzo gorąca. Dzięki temu skrobia w mące zaczyna pęcznieć, a ciasto staje się lepkie i elastyczne.
- Ciasto trzeba rozwałkować bardzo cienko, aby uszka po ugotowaniu były delikatne i miękkie.
- Zamiast oleju, do ciasta można dodać łyżkę roztopionego masła.
- Zamiast mięsa mielonego, można też przygotować uszka z mięsem z rosołu.
- Aby przygotować kolorowe uszka, wystarczy zabarwić ciasto odrobiną soku z buraków lub sproszkowanymi suszonymi grzybami.
- Uszka warto ulepić wcześniej i zamrozić, a na święta wystarczy je tylko gotować przez kilka minut.
Notka redakcyjna:
Ciasto na uszka - przepis
Przepis na ciasto do uszek jest identyczny, jak na ciasto do pierogów. Potrzebujemy więc gorącej wody, mąki i soli. Niektórzy dodają też jajko lub samo żółtko, a jeszcze inni olej lub masło. Który przepis wybrać? To zależy od tego, jaką strukturę i konsystencję ciasta lubimy najbardziej. Ciasto z dodatkiem jajka jest bardziej elastyczne i nie klei się do blatu, ale jest twardsze. Z kolei dodatek tłuszczu, sprawia, że ciasto nie wysycha i lepiej się lepi.
Jak lepić uszka?
Istnieją dwa sposoby na składanie uszek. Pierwszy zakłada wycinanie kółek z ciasta, składanie ich na pół jak pierogi, a następnie sklejanie brzegów razem. W drugiej wersji rozwałkowane ciasto wykrawamy nie na kształt koła, a kwadratu. Takie małe kwadraciki składamy na pół, w trójkąty, a następnie zlepiamy razem rogi takiego trójkąta.
Jeśli mamy do zrobienia większe ilości uszek i chcemy ułatwić sobie pracę, możemy kupić specjalną foremkę do uszek, dzięki której ta czynność będzie przebiegała znacznie sprawniej i szybciej.
Ile gotować uszka?
Uszka, podobnie jak pierogi gotuje się w gorącej (ale nie wrzącej) lekko osolonej wodzie. Oczywiście czas gotowania zależy od wielkości uszek, ale zwykle wystarczy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
Farsz do uszek z mięsem
Nadzienie do uszek można przygotować z surowego, gotowanego lub podsmażonego mięsa. Możemy też wybrać różne gatunki, zarówno wołowe, wieprzowe, jak i drobiowe mięso. Kluczem do pysznego farszu jest odpowiednie doprawienie mięsa. Warto dodać do niego podsmażoną cebulkę, czosnek, zioła i przyprawy. Szczególnie dobrze sprawdzą się tu majeranek, natka pietruszki, słodka papryka i odrobina gałki muszkatołowej.
Uszka do barszczu - inne przepisy
Najpopularniejszy przepis na uszka to ten świąteczny, z dodatkiem grzybów, jednak warto przetestować także inne farsze. Uszka na święta można nafaszerować też pieczarkami, kapustą, a nawet śledziem! Jeśli szukacie innych połączeń smakowych, powinniście spróbować zrobić uszka ze szpinakiem, serem czy soczewicą.