
Utopence – czeskie parówki marynowane
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- parówki: 500 g
- papryka chili: 3 szt.
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- ocet: 250 ml
- woda: 750 ml
- cukier: 15 g
- sól: 5 g
- ziele angielskie: 5 szt.
- liść laurowy: 5 szt.
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: zdejmujemy osłonki z parówek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku pozbawiamy łupinek. Ostre papryczki zostawiamy w całości lub dzielimy na paski. Słoiki i nakrętki wyparzamy i dokładnie wycieramy bawełnianą szmatką lub ręcznikiem papierowym.

iStock krok 2
Zalewa: wodę łączymy z octem, cukrem i solą. Dodajemy przyprawy, czyli ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Można też wsypać łyżeczkę gorczycy. Zagotowujemy i studzimy.

iStock krok 3
Utopence: w czystych i osuszonych słoikach układamy parówki na przemian z warzywami. Zalewamy je marynatą octową. Zamykamy i wstawiamy do lodówki.

Adobe Stock

