
Vol au vent z wątróbką
- ciasto francuskie: 1 szt.
- wątróbka drobiowa: 100 g
- masło: 40 g
- grzyby: 100 g
- cebula: 1 szt.
- sok z cytryny: 20 ml
- białe wytrawne wino: 30 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal200
Sposób przygotowania
krok 1
Vol-au-vent: Rozkładamy płat ciasta francuskiego i przy pomocy szklanek wycinamy z niego kółka o dwóch różnych średnicach. Szklanką o większej średnicy wycinamy jedno większe koło, a mniejszą szklanką dwa mniejsze kółka. Następnie układamy największe koło, a na nim dwa mniejsze, smarując pomiędzy każdą warstwą ciasta żółtkiem, aby koła się skleiły. Jeśli chcemy uzyskać wyższe voul-au-vent, możemy ułożyć na największym kole 3 mniejsze koła, zamiast 2. Z jednego arkusza ciasta francuskiego powinno wyjść około 5-6 takich wieżyczek. Wszystkie z nich układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

iStock krok 2
Wątróbkę oczszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie solimy i obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim wątróbki z obu stron. Po usmażeniu zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone drobno grzyby. Na koniec smażenia warzyw wsypujemy na patelnię mąkę i wlewamy wino oraz bulion. Dusimy kilka minut i na koniec doprawiamy świeżą natką pietruszki oraz dorobiną soku z cytryny. Dodajemy wątróbkę i dusimy wszystko jeszcze kilka minut.

iStock krok 3
Gotowe vol-au-vent wypełniamy lekko ostudzonym farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut.

istock

