Porady:
- Wafle z masą krówkową najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze przesiąkną kajmakowym aromatem. Jeśli będę obciążone dłużej niż godzinę, będziemy mieli pewność, że są dobrze sklejone.
- Pokrojone wafle z masą kajmakową możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tygodnia.
- Jeśli chcemy zaangażować dzieci w proces tworzenia słodkiej przekąski, możemy pobawić się kształtami wafelków. Użyjmy w tym celu metalowej wycinarki cukierniczej.
- Masa krówkowa do wafli to produkt, który można z łatwością kupić w sklepie. Warto jednak przyrządzić własny kajmak z mleka skondensowanego. Puszkę gotujemy w wodzie, na małym ogniu, przez około 2–3 godziny. Dzięki temu mleko karmelizuje się i uzyskujemy masę krówkową. Jest to jednak o wiele bardziej pracochłonny proces, a zrobienie wafli z gotowego produktu zajmuje nie więcej niż 20 minut.
- Wafle z masą krówkową można wzbogacić poprzez dodanie do kajmaku drobno posiekanych orzechów i bakalii, takich jak wiórki kokosowe lub orzechy laskowe.
- Przygotowując masę do wafli, możemy całkowicie pominąć masło. Wystarczy, że przełożymy warstwy lekko rozpuszczonym kajmakiem. Dodatek tłuszczu sprawia jednak, że masa ma odpowiednią, kremową konsystencję
Notka redakcyjna:
Wafle z masą krówkową i warstwą owocową
Wafelek z masą krówkową to przekąska, która niektórym może się wydawać zbyt słodka. Istnieją jednak pewne sposoby, żeby przełamać jej mocno karmelowy smak. Spróbujmy przygotować:
- Wafle z masą krówkową i galaretką – wybieramy dowolną, ulubioną galaretkę owocową. Rozpuszczamy ją według przepisu na opakowaniu i studzimy, a następnie dodajemy do masy kajmakowej. Kiedy zacznie zastygać, przekładamy nią wafle.
- Wafel przekładany masą krówkową i pianką z galaretki – rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę owocową ubijamy ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Dzięki temu powstaje delikatna, kwaskowa pianka, którą możemy przełożyć wafle.
- Wafle z masą kajmakową i dżemem – warto użyć powideł lub dżemu, które z powodzeniem przełamią słodycz, takich jak dżem z czarnej porzeczki lub dżem z mirabelek.
Wafle z masą kajmakową i inne przekładańce bez pieczenia
Przepis na wafle z masą krówkową jest bardzo prosty i można go szybko przygotować. Sprawdzi się zarówno jako przekąska do popołudniowej kawy, jak i ozdoba świątecznego stołu. Wafle możemy przełożyć właściwie dowolną masą, według gustu. Popularne przepisy to:
- Pischinger – to słynny wiedeński torcik z wafli, który tradycyjnie przekłada się masą czekoladową. To świetna propozycja na deser na święta w ostatniej chwili lub gdy przyjdą do nas niespodziewani goście.
- Andruty z masą kakaową – bardzo podobne do pischingera, ale nie mają na wierzchu polewy czekoladowej. Masę najczęściej przyrządza się na bazie mleka w proszku.
- Ciasto knoppers – to łatwy i smaczny deser bez pieczenia, który przypomina popularny śniadaniowy batonik. Herbatniki przełożone są czekoladową warstwą z dodatkiem orzechów laskowych i mleczną masą.