
Wakacyjne leczo
Składniki:
3 parówki Stówki
2 cukinie
2 garści świeżych kurek
1 nieduża cebula
8 suszonych pomidorów z oleju
2 łyżki płatków parmezanu
2-3 kwiaty nagietka
olej rzepakowy, sól, świeżo mielony pieprz, masło, szczypta ostrej papryki w proszku
Kroki przygotowania:
Kurki dokładnie oczyścić, umyć i wysuszyć. Pokroić je na wąskie paseczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Posolić, doprawić papryką, a następnie smażyć przez około 3-4 minuty aż woda odparuje. Dodać 1 łyżeczkę masła i pozostawić na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszać, potrząsając patelnią.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
Parówki pokroić na półplasterki.
Suszone pomidory pokroić w paseczki.
Cukinie pokroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć miąższ. Wydrążone cukinie zblanszować, wysuszyć i grillować na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej, aż pojawią się brązowe paseczki.
Połączyć ze sobą podsmażone kurki, cebulę, pomidory suszone oraz parówki. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie i zgrillować na tacce grillowej lub zapiec w piekarniku (grzanie góra-dół) w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut. Gotowe danie posypać parmezanem oraz płatkami nagietków.
1 z 1

Leczo

