Porady:
- Aby łatwo oddzielić żółtka od białek, można użyć specjalnego separatora lub wykorzystać do tego zwykłą plastikową butelkę. Jajko rozbijamy na talerzyku i zasysamy żółtka do butelki, pozostawiając same białka.
- Białka, które zostaną nam po przygotowywaniu kogla mogla, można wykorzystać do upieczenia pysznej bezy.
- Kogel mogel nie jest deserem, który możemy przygotować w większej ilości na zapas. Najlepiej robić go w małych porcjach i zjadać od razu po przygotowaniu.
- Jak podać kogel mogel? Zwykle przelewamy go do szklanek, ale najpiękniej wygląda zaserwowany w pucharkach na lody lub szerokich kieliszkach do martini.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić kogel mogel?
Przepis na kogel mogel jest banalnie prosty i składa się jedynie z dwóch tanich i łatwo dostępnych składników, czyli cukru i żółtek. Warto jednak zadbać o najwyższą jakość tych produktów. Ze względu na to, że będziemy spożywać żółtka na surowo, warto wybrać jajka ekologiczne. Należy pamiętać, aby jajka wcześniej dokładnie sparzyć. Kolejny krok to oddzielenie białek od żółtek. Następnie żółtka miksujemy lub blendujemy z cukrem, aż nabiorą puszystej konsystencji i pięknego kremowego koloru. To najszybszy sposób, jednak nasze babcie i mamy przygotowywały kogel mogel bez pomocy urządzeń kuchennych. Jak zrobić kogel mogel bez miksera? Wystarczy ręcznie ucierać żółtka z cukrem w kubku przy pomocy łyżeczki do herbaty. Czynność powtarzamy tak długo, aż nie będziemy wyczuwali ziarenek cukru, a masa stanie się aksamitna i delikatna.
Kogel mogel - deser w innych wersjach smakowych
Tradycyjny kogel mogel można przygotować także w innych wariantach. Jednym z pomysłów może być czekoladowy kogel mogel z kakao. Robimy go dokładnie tak samo jak klasyczny kogel mogel, dodając łyżeczkę kakao w proszku. W tym przypadku można dodać nieco więcej cukru, aby zbalansować goryczkę kakao. Inną opcją jest kogel mogel z cynamonem lub ziarenkami wanilii. Możemy też przygotować miks kilku smaków, przełożonych warstwowo w pucharku czy szklance. Taki deser można wykończyć na wierzchu kleksem bitej śmietany. Pysznym deserem jest również zapiekany kogel mogel. Wystarczy przygotować kogel mogel, a następnie zalać nim świeże bądź mrożone owoce ułożone w kokilkach. Wszystko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
Kogel mogel ile cukru?
Kogel mogel dosładzamy według własnych preferencji. Podstawowa proporcja cukru do żółtek to 3 łyżeczki cukru na 1 żółtko, jednak jeśli lubimy mniej słodkie desery, możemy zacząć od 2 łyżeczek. Aby deser nabrał lekko karmelowego posmaku, można zamienić zwykły biały cukier na trzcinowy. Jeśli natomiast chcecie odchudzić klasyczny kogel mogel, możecie przygotować wersję fit na bazie ksylitolu lub wersję całkowicie bezcukrową z dodatkiem erytrytolu. Sposób przygotowania i proporcje składników pozostają bez zmian.