
Naked cake
- mąka tortowa: 405 g
- mąka ziemniaczana: 105 g
- soda oczyszczona: 9 g
- proszek do pieczenia: 6 g
- cukier drobny: 450 g
- maślanka: 300 ml
- olej rzepakowy: 165 g
- jajka: 3 szt.
- napój gazowany cytrynowy: 300 ml
- cytryna: 0.5 szt.
- woda: 100 ml
- cukier: 50 g
- wanilia: 1 szt.
- śmietana 30%: 350 ml
- cukier puder: 100 g
- mascarpone: 400 g
- owoce leśne: 400 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki sypkie na blat do naked cake: do miski przesiewamy 135 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, 3 g sody i 2 g proszku do pieczenia. Dodajemy 150 g drobnego cukru i mieszamy.
krok 2
Pozostałe składniki na blat: w drugiej misce na niskich obrotach miksujemy 100 ml maślanki, 55 ml oleju i 1 jajko. Stopniowo dodajemy składniki sypkie i 100 ml napoju gazowanego o cytrynowym smaku.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 4
Pieczenie: ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W czasie pieczenia, w ten sam sposób przygotowujemy drugi, a potem trzeci blat.
krok 5
Poncz: wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z letnią wodą i cukrem. Ponczem nasączamy każdy z blatów.
krok 6
Krem waniliowy: laskę wanilii kroimy wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy ziarenka. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, a gdy jest już gęsta, stopniowo dodajemy cukier puder, mascarpone i ziarenka wanilii. Miksujemy przez 5–7 min na sztywny krem.
krok 7
Przekładanie tortu: na każdy blat nasączony ponczem nakładamy porcję kremu. Delikatnie wyrównujemy krem z boków ciasta, pozostawiając widoczne blaty.
krok 8
Owoce: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Układamy fantazyjnie na wierzchu tortu.

