Reklama

Waniliowe ciasteczka z chrupiącymi migdałami , smażone na patelni!

Składniki:

- mąka - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka
- cukier - 0,5 szklanki
- jajko - 2 szt
- płatki migdałów - ok. 50 g
- margaryna - 125 g
- olejek waniliowy do ciast - 1 łyżeczka
Dodatkowo :
- odrobina miodu i migdałów do dekoracji
- cukier puder

Kroki przygotowania:

Na stolnicę / blat wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier i dokładanie mieszamy.
Dodajemy pokrojoną w drobne kosteczki margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy.
Dorzucamy płatki migdałów i mieszamy , uważając by nie bardzo zgnieść płatki.
Jajka roztrzepujemy osobno z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta.
Wyrabiamy.
Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm.
Wycinamy ciasteczka
( można szklanką ... foremkami )
Patelnię delikatnie natłuszczamy
( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony.
Uważamy by się nie przypiekły!
Zajadamy polane miodem lub posypane cukrem pudrem!
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama