Porady:
- Jednym z najpopularniejszych dań tego typu jest z pewnością warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem, które dodatkowo są posypane jeszcze żółtym serem. Na cieście można też rozsmarować nasz ulubiony sos, na przykład pomidorowy albo czosnkowy.
- Bardzo często podstawą farszu w warkoczu z ciasta francuskiego jest również szpinak, który już sam w sobie stanowi idealne wypełnienie takiej przekąski. Wystarczy odpowiednio przyprawić go czosnkiem, solą i pieprzem, aby smakował wyśmienicie. Do szpinaku możemy jednak dodać również suszone pomidory, pieczarki, łososia albo smażonego kurczaka. Świetnym dodatkiem są też wszelkiego rodzaju sery, takie jak feta albo ser kozi.
- Jak podawać warkocz z ciasta francuskiego? Warkocz z ciasta francuskiego piecze się bardzo szybko. Zwykle wystarczy maksymalnie 20-25 minut, aby był gotowy do zjedzenia. Można go podawać na ciepło w formie dania obiadowego, ale warkocz stanowi też idealną przekąskę na wszelkiego typu imprezy.
- Smakuje on równie dobrze (jeśli nie lepiej) na zimno, najlepiej z dodatkiem wyrazistego sosu. Dobrze sprawdza się w tym przypadku sos czosnkowy albo tzatziki.
Notka redakcyjna:
Zalety ciasta francuskiego
Coraz więcej osób docenia zalety ciasta francuskiego, które obecnie możemy kupić w każdym większym sklepie lub markecie spożywczym. Produkt ten ma tak wiele różnorodnych zastosowań, że chętnie jest stosowany zarówno przez bardziej doświadczonych kucharzy, jak i zupełnych amatorów. Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego możemy zaoszczędzić w kuchni mnóstwo cennego czasu. I co najważniejsze powstające na jego bazie dania i przekąski są po prostu pyszne, dlatego docenia je praktycznie każdy.
Jak powstaje warkocz z ciasta francuskiego?
Jednym z niezwykle efektownie wyglądających dań jest z pewnością warkocz z ciasta francuskiego. Powstaje on poprzez nacinanie dwóch dłuższych boków ciasta w paski, które następnie są naprzemiennie zaplatane na środku, w miejscu, gdzie znajduje się farsz. A może on powstać z najróżniejszych składników.