
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
- tuńczyk w sosie własnym: 3 puszki
- jajka: 10 szt.
- majonez: 100 g
- por: 0.5 szt.
- ser żółty: 200 g
- papryka: 1 szt.
- kukurydza konserwowa: 1 puszka
- szczypiorek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: Jajka gotujemy na twardo, pora i szczypiorek drobno siekamy, tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy, papryką kroimy na małe kawałki, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

iStock krok 2
Układanie warstw: Ugotowane jajka obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Białka drobno siekamy i wsypujemy na dno miski (najlepiej przezroczystej, aby było widać warstwy). Na białka wykładamy połowę tuńczyka, smarujemy go połową majonezu, wysypujemy pokrojoną paprykę, na to kukurydzę i posypujemy połową startego sera. Następna warstwa to drobno posiekany por, druga połowa tuńczyka, reszta majonezu i kolejna porcja sera żółtego. Na wierzchu sałatkę posypujemy rozdrobnionymi żółtkami i posiekanym drobno szczypiorkiem. Gotową sałatkę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

iStock

