
Pyszne warzywa z patelni to pomysł na szybkie danie dla kilku osób. Jeśli lubicie pikantniejsze dania, dodajcie nieco więcej papryczki chili. Będzie pysznie i wyraziście!
Składniki:
80 dag pomidorów
cukinia
2 cebule
4 suszone papryczki chili
2 łyżki oliwy
łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
8 małych jajek
pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
Kroki przygotowania:
Pomidory zanurzamy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę.
Cebule obieramy, kroimy na połówki, a potem w piórka. Chili kruszymy. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę razem z cukinią. Posypujemy chili oraz oregano, smażymy.
Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Solimy i smażymy na umiarkowanym ogniu przez 10 min.
Jajka wbijamy kolejno do filiżanki i ostrożnie wylewamy na warzywa. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 20 min, aż białka się zetną. Posypujemy listkami tymianku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Porady:
Zobacz też: karczochy z patelni z papryką, ziemniakami i ziołami

